Hur fungerar Amazon automatiskt i företagskontor

How Does Amazon Automatically Work in Corporate Offices

I den här artikeln pratar vi om hur Amazon fungerar automatiskt i företagskontor. Medan jag skrev min bok Alltid dag ett om teknisk jättekultur lärde jag mig om ett stort automatiseringsprogram på Amazons företagskontor som heter Hands Off The Wheel.

Initiativet tog på sig kärnuppgifter som inköp, prisförhandling, produktförsäljning och produktreklam som en gång utfördes av tjänstemän i Amazons detaljhandelsorganisation och överlämnade dem till företagets maskininlärningssystem.

Kwontifieds grundare och partner, Elaine Kwon, var försäljningschef på Amazon när företaget överförde sina uppgifter till maskinerna. Gå med i Big Technology Podcast för att diskutera upplevelsen och vad vi kan lära oss av den. Exakt. Tankeprocessen var att vi var Amazon, vi brydde oss verkligen inte om att vara lönsamma. Vi ville bara vara världens bästa e-handelsplats. Kunden vet vad han vill, så vad sägs om att vi har allt och de kommer att berätta vad vi ska sälja.

År 2016 började många saker förändras och du insåg, okej, det finns mycket lager i dessa lager eftersom vi bestämde oss för att köpa en av allt. De flesta av dem går ingenstans och vad börjar vi göra åt det?

Hur gör du beställningar medan du gör jobbet?

Varje varumärke är annorlunda. Lite tryck och dra. För många varumärken är detta vanligtvis en drivkraft från min sida, så – Hej, jag vill verkligen att du ska bli så stor. Det här är de saker vi bör eller vill göra för att göra detta.

Vad skulle dessa saker vara?

Förhandla om priser, göra sig redo för högsäsonger och försöka vara strategisk om det Ibland handlar det om inventering, logistik och excellens. Jag förstår det – Hej, vi öppnar ett nytt centrum för fullgörande i denna del av landet. Vi vill se till att dina produkter finns där. Låt oss göra några drag på grundval av försörjningskedjan. Som sådan inkluderar den alla aspekter av vad det innebär att utvecklas inom e-handel idag.

Men jag tror att där det blev tufft insåg Amazon att vi behövde behålla mer av de pengar vi tjänade och många saker började förändras. Så även den rollen, som rollen som säljare eller vad teamets direktiv är, var ett av deras nya mål att vi skulle bli mer lönsamma. Vår produktkategori bör bli mer lönsam. Våra transaktioner, var och en, mäts nu utifrån ett nytt lönsamhetsperspektiv.

Vad betyder detta för det arbete vi brukade göra på ett visst sätt?

Det första de automatiserade var produktkampanjer. Skapande hantering och implementering av saker som rabatter, prisförändringar, kuponger. Det kändes ganska oskyldigt. Jag tror att de flesta säger: “Okej, det är bara en ny teknikförändring. Det spelar ingen roll.” Men åtminstone för mig tittar jag på det och säger, “Tja, det kanske inte verkar vara ett stort problem för vissa, men för mig har jag sett det försöka göra en del av vad folk gör. Gör det varje dag är inte längre en del av deras jobb. Vad är nästa? Det här är bara toppen av isberget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *